vrijdag 11 mei 2012

Belgisch Kampioenschap Senioren!


Zaterdag 5 mei vond het Belgisch Kampioenschap plaats in de vernieuwde klimzaal van Louvain-la-Neuve. De zaal 'Entre Ciel et Terre' had een nieuwe wedstrijdwand alsook een mooie nieuwe isolatieruimte met een verzorgde boulderwand vol gloednieuwe grijze grepen. Niet minder dan tien klimaxers waaronder zes stuikers (Sam, David, Jurgen, Wanne, Yannick en Kristof) waren afgezakt naar de wedstrijd om hun beste prestatie neer te zetten. Zowel voor de vrouwen als de mannen was de concurrentie hoog en de routes hierdoor niet eenvoudig.

De selecties
De mannen kregen twee mooie maar stevige 8ste graads routes voorgeschoteld als selecties. Telkens bestond de route uit een relatief eenvoudige start met een zware niveauverhoging halverwege. Geen enkele top was hier dan ook te bespeuren. Alle stuikers passeerden in beide routes minstens de eerste zware passages waardoor iedereen binnen de top 20 klom! Jurgen en ik (Wanne) behaalden de finale en Sam miste deze op een haar na met zijn 9e plaats. Niet slecht op Belgisch niveau...


Finale
De finale van de mannen leek op het eerste zicht oneindig. Behalve dat de route naar boven liep, startte deze met een traversée naar rechts gevolgd door een traversée naar links, downclimb, links achter de hoek, terug naar rechts, naar links, terug downclimb, links achter de hoek, naar rechts, terug naar links achter de hoek om tenslotte met een zeer dynamische pas te eindigen. Een route van maar liefst een 70-tal bewegingen zonder enige rust.

Ik mocht als 2e een poging wagen en besliste om er een strak tempo op na te houden aangezien de route oneindig was. Op karakter verzuren van het begin tot het einde is de vertaling van het gevoel dat ik had in deze finale. Ongeveer op 3/4 van de route heeft een zeer bollige greep mij de das omgedaan. Toch heb ik een 5e plaats te pakken!

Jurgen was vlak na mij en gaf van het begin een sterke en goede indruk. Naargelang de route vorderde zag je ook bij hem enkele zeldzame grimassen verschijnen. Een overtuigende beweging naar dezelfde bol maakte dat hij deze kon fixeren. Nog enkele uitgevoerde passen hierna op puur karakter bezorgde hem een mooie 2e plaats!

Speed
Het onderdeel van het klimmen waar de gebroeders Lis de kroon spannen. Na de eerste 2 test-sessies was al duidelijk dat ze er ook dit jaar klaar voor waren. Yannick was dan ook de eerste klimmer die onder de kaap van 7 seconden dook. Jurgen volgde zijn broer om als 2e deze kaap te overschrijden.

In de afval-rondes startte Jurgen tegen Ignace Debreyne. Ondanks de sterke prestatie van Ignace was Jurgen hier een maat te sterk. Yannick kwam onmiddellijk uit tegen Nicolas Mathieu, een sterke boulderaar en speedklimmer! Een zeer spannende wedstrijd die met 0.02 seconden werd gewonnen door Nicolas.

Ook in zijn tweede kamp tegen Steve De Winne was Jurgen een maat te sterk. Nicolas gaf in zijn 2e kamp wederom een 2e sterke indruk met Sébastien Berthe te verslagen.

Een finale tussen Jurgen en Nicolas beloofde spannend te worden. Jurgen kwam met een zeer snelle start direct op voorsprong. Hij maakte het dan ook af en verlengde zo zijn titel!







Geen opmerkingen:

Een reactie posten